fbpx

1. Подхранване на ноктите 

Нарушеният баланс на влагата и маслата вреди на ноктите. За да се справим с проблема, се препоръчва използването на продукти за хидратиране и подхранване на ноктите и ръцете, което води и до подобряване на състоянието на нокътната плочка и предотвратяване на признаците на стареене на кожата на ръцете.
Подходящи продукти за ежедневна грижа у дома при подобен проблем са тези, съдържащи естествени леки масла и витамин Е. Съставките проникват дълбоко и защитават ноктите и кожата.
Витамин Е помага за предпазване разрушаването на клетките, а маслата запазват кожата мека и нежна.

2. Пила вместо нокторезачка

Използвайте правилните инструменти за скъсяване на ноктите. Употребявайте пила, вместо ножичка или нокторезачка. По този начин се предотвратява разслояване на ноктите.

3. Намаляване на излишните кожички около ноктите 

Редовната грижа за естествените нокти и кутикули осигурява здравия им вид. Освен ноктите, кутикулата също се нуждае от специална грижа.
Изрязването на кожичките в домашни условия не е препоръчително, съветва Людмила Варадинова, мениджър на Учебния център на Интеркозметика. Ако процедурата се извършва по неправилен начин, цялостта и здравината на нокътя може лесно да бъде увредена, още в основата. Вместо това, може да се използват продукти за омекотяване и свиване на кожичките.
Подходящи средства за ежедневна грижа вкъщи са кремовете за кутикули, които подхранват кожата и предотвратяват образуването на странични кожички в нокътния канал. Съдържанието на алфа-хидрокси киселини в продуктите допринася за микроексфолиране на кутикулите, подхранване на нокътната плочка и намалява образуването на излишни кожички около ноктите.

4. Как да се грижим за кожичките?

Необходимо е редовно премахване на кутикулата, която прилепва към нокътя по време на растежа му. Удебеляването й, при липса на грижи, затруднява нанасянето на лак, освен това не изглежда естетично, казва Людмила Варадинова.
Редовната грижа с подходящи продукти и посещаване на маникюрист ограничава образуването на излишна кутикула.
В салона маникюристът избутва или изрязва кожичките. Често се образуват леки стърчащи накъсани странични кожички, които се премахват с клещи.
Грижите вкъщи са свързани с ежедневна хидратация на гънките с крем за кожички и масло за нокти, които помагат за подхранване на нокътната плочка и за намаляване образуването на излишна тъкан.

5. Заздравяване на ноктите

За укрепване на ноктите може да използвате заздравяваща основа под лака. Тя помага при тънки и чупливи нокти. Основата втвърдява естествените нокти, удължава и трайността на лака.
Продуктът се нанася преди лака.

6. Ежедневно хидратиране на кожата на ръцете с лосион за ръце

Постоянното миене на ръцете дехидратира кожата им, прави я суха и напукана.
Затова е препоръчително да се използва хидратиращ лосион след всяко измиване.

Той трябва да съдържа витамини и хранителни вещества, които да защитават и овлажняват кожата.

7. Грижите за ноктите са целогодишни

Красивите ръце и маникюр изискват постоянни грижи, независимо от сезона. Но през летните месеци кожата на ръцете и ноктите е изложена на агресивното влияние на неблагоприятни фактори като слънце, солена морска вода, прах. Затова е важно кожата на ръцете и тялото да се хидратира ежедневно след всеки контакт с вода.

8. Слънцето – вреди ли на ноктите?

Слънцето засилва производството на витамин D, който е необходим за ноктите, косата и кожата. Но прекомерното излагане на слънчева светлина може да доведе до изсушаване не само на косата и кожата, но и на ноктите. В тази насока маникюристът може да ви препоръча подходящи продукти за ноктите и кожата на ръцете през горещите месеци.

9. Какви витамини помагат?

За правилния растеж на ноктите и здравия им вид са важни витамините Е, А, D, минерали като цинк, магнезий, калций и др. Балансираното хранене е от основно значение, тъй като осигурява необходимите витамини и минерали.

10. Какво не е препоръчително да правим вкъщи?

Внимайвате с прекомерната употреба на агресивни домакински препарати, избягвайте и продължителния престой във вода. Ако все пак се налага, използвайте домакински ръкавици. След това ноктите се нуждаят от хидратация и подхранване.

Източник: Puls.bg